Powerball

Powerballs lotter började säljas redan 1992 och lotteriet är en sammanslutning av ett antal delstatslotterier i USA. Idag är 44 olika lotterier anslutna. Powerball drivs av den ideella organisationen Multi-State Lottery Association. I Powerball går 50 procent av insatserna tillbaka till spelarna i form av vinster. 35 procent av insatserna går till välgörande ändamål, 9 procent går till lotteriets administrativa kostnader och 6 procent går till återförsäljarna. Powerball har ett spelformat som ändrats flera gånger under årens lopp, men ända sedan starten haft Tv-sända dragningar varje vecka, nu två gånger per vecka. Powerball skiljer sig inte nämnvärt från andra lotterier som Lotto och Keno. Liksom i Keno sker dragningen live i Tv, men vad som skiljer Powerball från alla andra lotterier är storleken på vinsterna.

Powerball är det lotteri i världen som betalat ut de högsta vinsterna. Powerball har inte bara betalat ut större vinster än andra lotterier, den har betalat ut större vinster än något annat spel, jackpottslots inräknade. Det var själva tanken bakom lotteriet, att vinsterna skulle vara enorma. Redan från starten 1992 försågs spelet med en jackpott. Jackpotten 1992 var på minst två miljoner dollar och minsta garanterade jackpott har sedan dess ökat och är idag 40 miljoner dollar. Det finns ingen övre gräns för hur stor en jackpott kan bli, och lotteriets jackpott växer allt eftersom spelare köper lotter, ända tills någon vinner den. Powerball har under åren betalat ut häpnadsväckande stora vinster. Rekordet kom år 2016 då tre vinnare fick dela på en jackpott bestående av nästan 1,6 miljarder dollar.

Spelregler för att spela Powerball

I Powerball gäller det för spelare att markera rätt nummer. Numren är från 1 till 69 och spelaren skall välja fem nummer. Utöver dessa fem nummer skall spelaren välja ytterligare ett nummer mellan 1 och 26. Dragningen sker med hjälp av bollar. De första fem bollarna är vita och de dras i följd. Efter att de vita bollarna dragits dras en röd boll. Skulle en spelare lyckas pricka in alla sex numren innebär det jackpott, men det finns andra sätt att vinna. En röd boll eller en röd och en vit boll krävs för att vinna den minsta vinsten. Fler bollar ger större vinster, och spelare kan välja att köpa till en multiplikator, så kallade Powerplays, som multiplicerar alla småvinster med upp till tio. Varje rad kostar 2 dollar, Powerplay kostar en dollar extra.

Plattformar

Powerball går att spela på flera sätt. Spelare kan köpa en kupong hos ett ombud och fylla i de nummer spelaren tror kommer att komma upp vid dragningen. Det går också att få en spelrad framslumpad hos ett ombud. Det går även att välja att ha en stående rad, det vill säga att välja ett antal nummer och spela på samma nummer vid ett antal dragningar. Förutom att spela med hjälp av en kupong hos ett ombud går det att spela online. Det går utmärkt att spela Powerball från Sverige online via dator eller mobil hos ett antal casinon.

Så vinner du

Powerball är liksom andra lotterier ett slumpspel. Det finns inga egentliga strategier som ökar på spelarens chanser att vinna. Det enda sättet att få möjlighet att vinna spelets enorma jackpott är att delta. Oddsen att vinna jackpott är höga, oddset är ett på 292 201 338 för att vinna jackpotten. De mindre vinsterna har bättre odds. Oddset att vinna Powerballs lägsta vinst är ett på 38,32. Den lägsta vinsten är endast 4 dollar, men med hjälp av Powerplay kan denna vinst multipliceras med upp till 10. Inför varje dragning slumpas Powerplay-multiplikatorn fram. Det går att bättra på vinstchanserna genom att spela på fler nummer. Antingen går det att lämna in flera enkelrader eller köpa ett så kallat systemspel som ökar på vinstchansen.

Med hjälp av systemspel kan en spelare täcka upp fler nummer och därmed öka på chansen att vinna. Framförallt ökar möjligheten att vinna många små vinster. Oddsen för att få rätt på tre vita bollar och en röd boll är cirka ett på 12 244 och en sådan kombination ger en vinst på 100 dollar. En vinst på 100 dollar är inte så illa, men skulle vinsten dessutom få en Powerplay-multiplikator på 10 ökar vinsten till 1 000 dollar. Systemspel ger större möjlighet till denna typ av vinster, och vissa system gör också att vinnare kanske har tio eller fler sådana vinnande rader vilket i sådana fall skulle ge en vinnare 10 000 dollar genom att endast pricka in tre vita och en röd boll.

Sammanfattning

Powerball är det spel som betalat ut historiens största jackpott. Det är ett lotteri bestående av flera amerikanska delstaters lotterier. Den största vinsten som betalats ut av Powerball var på nästan 1,6 miljarder dollar. Hälften av lotteriets intäkter går tillbaka till spelarna och en stor del av intäkterna gå till välgörenhet. Spelet har tv-sända dragningar två gånger i veckan, och spelet går ut på att spelare försöker gissa rätt på fem plus ett nummer. Dragningen sker med numrerade bollar, 69 vita bollar och 26 röda. En enkelrad kostar 2 dollar och spelet har en multiplikatorfunktion kallad Powerplay som kan multiplicera mindre vinster upp till 10 gånger. Spelet har höga odds men systemspel kan öka vinstchansen.