Lotto

De flesta är nog bekanta med lotto från tv-programmet då Svenska Spel visar sin lottodragning flera gånger i veckan. Historien om lotto går tillbaka långt bakåt i tiden, och det sägs att det har funnits i Europa ända sen medeltiden. I Sverige har det dock bara funnits i cirka 30 år och det är Svenska Spel som står för den variant som finns. Detta är inte så konstigt då Svenska Spel har monopol på allt spelande som sker i landet. Lotto går ut på att du ska välja ett antal nummer som du vill spela på. Du får sedan hålla tummarna att det är dessa nummer som dras i den nästkommande dragningen. Ju fler rätta nummer du har, desto mer pengar har du chans att vinna.

Det som gör lotto så roligt är att alla spelar med samma förutsättningar. Det är inte som till exempel poker där du måste lära dig en massa regler och strategier. Allt du behöver göra är att plocka ut ett antal nummer och hoppas att det är just dessa som dras. En annan anledning till att lotto är så otroligt populärt är att du har chansen på väldigt stora summor pengar. När du spelar lotto med drömvinsten har du chansen på flera miljoner kronor. Detta är en summa som definitivt skulle förändra hela ditt liv. Vill du inte spela själv kan ni alltid gå ihop några stycken och dela på en eventuell vinst. Gemenskapen kan också göra spelet lite extra spännande och roligt.

Spelregler – Så spelar du lotto

Du väljer själv om du vill spela på internet eller om du vill ta en kupong hos ett ombud för Svenska Spel. Du väljer sedan ut 7 stycken nummer av 35 på din kupong. Många har sina favoritnummer som de väljer att alltid spela på. Om du inte vill välja nummer själv kan du låta datorn välja ut några slumpmässigt åt dig. En rad på lotto 1 och 2 plus joker kostar 16 kronor. Du kan välja ut flera kuponger om du känner för det. När du har valt dina nummer lämnar du in dina kuponger och betalar. Du kan sedan följa den efterkommande dragningen direkt i sändningen hos TV4 eller på internet. Du kan också välja att spela upp till 10 veckor i rad med samma nummer.

Plattformar

Den största och vanligaste formen av lotto är den som Svenska Spel anordnar. Den finns både på deras hemsida och hos alla ombud i butiker och liknande. Du har även möjlighet att plocka ut dina kuponger direkt i din mobil. Med internets framfart har det även dykt upp nya lottosajter som har sin bas utomlands. Ett exempel på detta är Lottoland som har sin bas på Gibraltar. Dessa har andra dragningar än den hos Svenska Spel.

Så vinner du

För att vinna på Lotto behöver du ha minst 4 rätt av de 7 bollar som dras. Ju fler rätt du har, desto större blir vinsten. Om det är fler som har ett visst antal rätt så är alla med och delar på vinsten. Om du spelar via Svenska Spel och väljer Joker som tillägg så vinner du redan vid 2 rätt. Skulle du vara den enda som får in 7 rätt så är du garanterad åtminstone 1 miljon, men det blir ofta mer. Du har även chansen på drömvinsten och då måste du pricka in två av de fyra tilläggsnummer som dras. Skulle du göra detta kommer du vinna tillräckligt mycket pengar för att bli ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Lotto är ett spel som helt baserar sig på tur. Alla nummer dras slumpmässigt och det finns inget sätt för dig att analysera vilka nummer som ska dras. Det går inte att titta på föregående dragningar och se vilka nummer som kommer ofta, eller som inte har kommit på länge. Det finns alltså inga mönster eller system att gå efter. Detta är ett av skälen till att spelet är så populärt. Det handlar bara om tur vilket gör det hela så mycket mer spännande. Du bör vara medveten om att det är väldigt svårt att vinna på lottospel, och du bör främst se det som en rolig grej. Du ska aldrig spela för pengar som du inte har råd att förlora eller avvara. Maximala vinsterna i lotto kan för övrigt röra sig om miljonbelopp.

Sammanfattning

Lotto är ett turspel där du väljer ut 7 stycken nummer av 35 möjliga. Din förhoppning är sedan att dessa nummer dras i den kommande lottodragningen. Om du spelar hos Svenska Spel har du chansen att vinna två gånger i veckan då det är dragningar. Om du inte vill fylla i en ny kupong varje gång kan du prenumerera på samma nummer i upp till 10 veckor. Lotto är ett rent turspel där du bara kan chansa på vissa nummer. De flesta är vidskepliga och väljer sina turnummer. Det går också att låta datorn välja nummer åt dig.