Backgammon

Backgammon som spel är mycket gammalt. Spelet skulle kunna jämföras med schack men av någon anledning har det aldrig fått samma status. Trots att man har funnit bevis för att spelet Backgammon går så långt tillbaka som ca 500 e. Kr. Spelet förblir odödligt då det krävs både skicklighet samt att du har en bra strategi samtidigt som det kräver lite tur för att nå framgång. När du spelar spelet så spelar du mot en annan motståndare på andra sidan av brädet. Det består av 24 trianglar som är uppdelade tolv på var sida om brädet. Man spelar både med en hemmaplan och en bortaplan. Det är även i detta området som spelet Backgammon utspelar sig då man med hjälp av sina 15 brickor ska vinna men mer om detaljerna kring detta längre fram.

Backgammon kan spelas i olika versioner. Dels kan du spela engångsmatcher och dels kan du spela turneringar. Detta gör att du kan avsätta en mindre stund av din dag eller varför inte ansluta dig till en turnering och pröva din förmåga mot andra. När du spelar engångsmatcher så spelar du enbart mot en annan motståndare och i ett sådant spel kan det finnas både tidsbegränsningar och olika former av satsningar. Det kan även finnas individuella regler. Vid turneringar så förväntas oftast en satsning vid matchstart. Vissa andra turneringar i Backgammon är baserade på en inträdesavgift. Vid en turnering är det enklare att hoppa av under spelet och prispengarna går vanligtvis till toppspelarna i turneringen. Backgammon är en härlig kombination av både skicklighet men även tur.

Spelregler när du spelar Backgammon

Till att börja med ställer du upp spelet. Online så sker detta automatiskt givetvis. Brädet har ett centralt fält som löper mellan dig och den andra spelaren. Brädet kommer vara placerat så att bortakvadranterna och hemmakvadranterna är mittemot varandra. Exempelvis om du är svart spelare så kommer din hemmaplan att vara till vänster medan din motståndare dvs. den vita spelaren kommer att han sin hemmaplan till höger. I Backgammon så är varje spelares poäng numrerad mellan 1 och 24. Denna startar vid första punkten vid hemmaplanen och avslutas vid sista punkten vid din motståndares hemmaplan. Spelmarkerna som du använder fördelas enligt följande: fem stycken på nummer sex, tre på nummer åtta, fem stycken på nummer 13 samt två stycken på nummer 24.

Plattformar

Backgammon finns att spela online på nätet och den kan varmt rekommenderas. Vissa menar att man inte ser motståndarens ansikte men kanske är det skönare att ibland spela enligt den strukturen. Genom att spela Backgammon på nätet så når du även turneringar online lättare. Flera av de spelturneringar som arrangeras håller samma höga standard som online poker. När du spelar online så får du tillgång till spelare från hela världen och det finns även rankningslistor.

Så vinner du

Backgammon kan spelas genom olika spelstrategier. Vissa spelstrategier är mer lämpade för nybörjare och andra är för avancerade användare. I Backgammon kan man spela exempelvis “racing position” vilket innebär att det inte längre finns någon kontakt mellan spelarnas olika brickor. Den spelare som slår det högsta slaget vinner. Vanligtvis är detta en nybörjarstrategi då de avancerade spelarna väljer mer sofistikerade spelstrategier. En annan populär spelstrategi i Backgammon är den som kallas för “holding game”. Normalt sett skulle den ena spelaren kunna spela “racing position” samtidigt som den andra spelaren använder “holding game”. Titlarna skvallrar något om vad det går ut på. Den som spelar “holding game” agerar som ankare genom att exempelvis ta de två brickorna som är längst bak för att därefter flytta fram dem fyra fält.

I Backgammon sker vinst när du lyckas flytta ut alla dina femton brickor in till ditt så kallade bo. Du kan välja att försöka göra detta genom att spela spelet så snabbt som möjligt eller alternativt att du försvårar för din motståndare så mycket som möjligt. För dig som gillar matematik så kan vi inte understryka nog att det finns en tydlig dimension av sannolikhetslära i Backgammon. Så uppskattar du spänning och är väl bevandrad med matematik så kommer du ha goda möjligheter att plocka hem vinster i spelet. Backgammon är mycket populärt spel online och det är inte ovanligt att man i de större turneringarna världen över kan vinna stora priser som många gånger är tiotusentals dollar (amerikansk valuta). Detta ger dig sannolikt ytterligare ett skäl till att prova på spelet online.

Sammanfattning

Backgammon går långt tillbaka med en lång historia. Det vittnar nog om att spelet är här för att stanna och också varför det finns att spela online på nätet oavsett om det är på dator eller mobil plattform. Grundtanken med spelet är att lyckas flytta samtliga dina brickor innan din motståndare gör det. Det finns olika spelstrategier beroende på hur duktig du är på Backgammon. Dock ska du vara införstådd med att det är till stor fördel om du är väl bevandrad i sannolikhetslära inom matematiken. Detta underlättar när du ska beräkna utfall under spelets gång. Vidare så finns det fantastiska prispengar som vinst. Något som du inte vill skänka bort till dina motståndare – eller?